Termeléskövetés ISO 22000 alapokon

A massza minden összetevője visszakövethető

Élelmiszer ipari termelés ma már nem képzelhető el a termékek nyomonkövetése nélkül.  Az ISO 22000 a minőségbiztosítás és a termék nyomonkövetés azon kritériumait egyesíti, mely a fogyasztók számára garantálja, hogy az asztalára került élelmiszer mind a származását, mind pedig a minőségét tekintve kifogástalan. Ugyanakkor az ezzel járó adminisztráció papír alapon igen komoly feladatot jelent az élelmiszert gyártó és feldolgozó vállalkozások számára. Az inStock ProdLine leegyszerűsíti a termékek nyomonkövetését, biztonságossá teszi a termelést, csökkenti a kockázatokat és minimalizálja a szükséges papírmunkát.

Élelmiszerbiztonság – a fogyasztó bizalmának erősítése

A jól kialakított, ISO 22000-nek megfelelő termeléskövetési rendszer biztosítja az ellátási lánc minden szereplője számára, hogy a fogyasztó asztalára kerülő termék azonosított származási helyről, megfelelő technológiával feldolgozva készült. Az élelmiszeripar a bizalmi elvre épül, így a rendszer kialakításával minden szempontból közelebb kerülünk a fogyasztóhoz – végső soron az üzleti sikerhez.

Termékvisszahívás – rövidebb idő, kisebb költség

Több, mint ezer élelmiszeripari gyártó cég részvételével készült felmérésből kiderült, hogy az informatikai rendszerrel támogatott termeléskövetési megoldások 1 óránál rövidebb átlagos visszahívási időt teljesítettek. Ugyanez a visszahívási idő papír alapon meghaladta az 1 napot. Ennek logisztikai költségei sokszorosan meghaladják annak a költségét, mintha a hibás termék el sem hagyta volna a gyárat, vagy célzottan és rövid idő alatt visszahívható. A pontosan vezetett és valósidejű gyártási dokumentációnak köszönhetően csak a valóban érintett tételeket kell visszahívni. A kifogásolható tételek jó eséllyel el sem jutnak a fogyasztóhoz.

InStock ProdLine – élelmiszerbiztonság a gyakorlatban

Az inStock WMS rendszer termék nyomonkövetési funkciója pontos termékazonosítást, eredet- és helymeghatározást biztosít az ISO 22000 előírásai szerint. Segítségével egy esetleges élelmiszerbiztonsági probléma forrása egyértelműen meghatározható az érintett termékek piacról történő visszahívásával együtt:

  • a beszállítók és termékek azonosítása (egyedi azonosító minden tételnek)
  • az élelmiszer történetének, származásának meghatározása
  • a gyártási tételek pontos azonosítása (komponensek tételes nyilvántartása)
  • a kockázatos komponensek visszakövetése a forrásig
  • a termékvisszahívás támogatása
  • a szabályozásoknak és a hatósági igényeknek való megfelelés ISO 22000 szerint

Hogyan valósul meg az élelmiszerbiztonság az InStock ProdLine rendszerben?

Az inStock ProdLine rendszerben minden fázis dokumentálásra kerül. Az élelmiszerbiztonság 4 lépésben valósul meg.

  1. Bevételezés beszállító és időbélyeg hozzárendeléssel, hogy a felhasználás során rögzíthessük a beépülést
  2. Minden gyártási fázisban egyedileg azonosítjuk a termékeket, rögzítjük az anyagfelhasználást
  3. A technológiai melléktermékeket és maradékokat is azonosítjuk, így visszadolgozhatók a nyomon követés fenntartásával
  4. A késztermék értékesítésekor a nyomon követési adatokat a vásárlóhoz kapcsoljuk a visszahívhatóság biztosításához
Nyomonkövetés farmtól az asztalig

Kétirányú nyomonkövetés – gyors visszahívhatóság

A gyártás során egy irányban végig követjük a beépülő komponenseket valamint a terméket az egyes gyártási fázisokon. Amennyiben a minőség ellenőrzés során hibát észlelünk, a készterméktől visszakövethetjük, hogy milyen összetevőkkel és milyen gyártási lépéseken ment keresztül.

Milyen előnyökre számíthatok?

  • jóval kevesebb adminisztráció és költség (papíralapú munkavégzés minimalizálása)
  • az automatikus azonosítási technológia minimalizálja az adatbeviteli hibákat
  • az elektronikus adatbevitel gyorsítja a folyamatokat
  • a kockázatos tételek és kapcsolatainak azonosítása gyors, így a kártérítések/felesleges költségek minimalizálhatók
  • az érintett termékek mennyisége pontosan meghatározható jelentős megtakarítást biztosítva a túlzott volumenű termékvisszahívás elkerülésével
  • mindenkor átlátható nyilvántartás a hatóságok és a kereskedelmi partnerek felé (egyszerű beszállítói auditok)
  • növekvő bizalom és fogyasztás

Kinek ajánljuk az InStock ProdLine ISO 22000 rendszert?

  • Élelmiszert előállító gyártó és feldolgozó vállalkozásoknak (pékáru, húsipar, konzervipar, stb)
  • Zöldség és gyümölcs feldolgozó és csomagoló vállalkozásoknak
  • Bio és bébiételt előállító vállalkozásoknak (ISO 22000-t meghaladó nyilvántartások és szabályozások egyedileg fejleszthetők)

 

Amennyiben további információkra vagy tanácsra van szüksége az élelmiszerbiztonságról, a bevezethetőségről, vagy kíváncsi arra, hogy az Ön vállalkozásában milyen eredményeket tudna elérni az inStock Prodline alkalmazásával, kérjük vegye fel a kapcsolatot velünk e-mailen, vagy telefonon a kapcsolat menüben található elérhetőségeinken. Munkatársaink segíteni fognak Önnek, hogy a cégére szabott rendszert alakíthasson ki. Igény és megvalósíthatóság esetén megoldási javaslatot és ajánlatot adnak.